Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Μικροί γιατροί χωρίς σύνορα “…και έφαγαν αυτοί καλύτερα!”


synedu_432gs
«...και έφαγαν αυτοί καλύτερα. Μια αισιόδοξη ιστορία για τον υποσιτισμό»: έτσι λέγεται το διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι που δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδικού υποσιτισμού, μιας ασθένειας που προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 20 εκατομμύρια μικρά παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και κάθε χρόνο, 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους από αυτή την ασθένεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται εδώ και χρόνια κατά του παιδικού υποσιτισμού προσπαθώντας να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό φτάνουν σήμερα τα 195 εκατομμύρια.
Πώς παίζεται...
Οι μικροί παίκτες ταξιδεύουν στο Νίγηρα, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, όπου καθημερινά χιλιάδες παιδιά από 6 μηνών μέχρι και 5 ετών λιμοκτονούν. Εκεί πραγματοποιούν μια εικονική επίσκεψη σε ένα πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς  Σύνορα και καλούνται να τους βοηθήσουν στο δύσκολο έργο τους. Μέσα από την εφαρμογή, οι μαθητές ενημερώνονται για το παγκόσμιο πρόβλημα και μαθαίνουν τις δράσεις των ΓΧΣ. Επιπλέον, διδάσκονται τη σημασία τού να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους και να κινητοποιούνται για καλό σκοπό, ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή άλλων ανθρώπων. Άλλωστε, αυτή είναι η αποστολή τους στο παιχνίδι: να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η μάστιγα του παιδικού υποσιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, οι μαθητές  μπορούν να κατεβάσουν screensavers και emoticons, να διαβάσουν τα μηνύματα όλων των παικτών και να ενημερώσουν τους φίλους τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το πρόβλημα και τις λύσεις που προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές.
Το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ δημιουργήθηκε το 1990 και αποτελεί ένα από τα 19 τμήματα της οργάνωσης συμπληρώνοντας 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα χάρη στην πολύτιμη ηθική και οικονομική υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
πηγή: syneducation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου